Tiedoksi

Kotalan metsäpalvelun nettisivut ovat siirtyneet uudelle alustalle. Verkko-osoitemuutoksen vuoksi tämän sivuston kaikki linkit eivät toimi oikein. Sivuston päävalikoiden kautta on blogia ja fasaanisivuja mahdollista lukea.


tiistai 8. joulukuuta 2015

Munivia kanoja ensi kesäksi

Hautomakoneemme tuli tällä kertaa aivan täyteen
kananmunia (kuva viime vuodelta).
Tänään saimme Törmälän tilalta kuorman Ilmajokisia maatiaiskanan munia ja latasimme ne hautomakoneeseen. Jos kaikki menee odotusten mukaisesti, meillä on kolmen viikon kuluttua (vuodenvaihteen tienoilla) parvi piipittäviä kananpoikia.

Kesäkuussa noista tipusista on kehittynyt kukkoja ja kanoja. Nuoret kanat aloittelevat jo munimista ja kukoista on kehittynyt komeita nuorukaisia.

Jos haaveilet kesäkanoista, on nyt sopiva aika tehdä varauksia. Myymme kukot ja kanat varausjärjestyksessä.

Seuraa tipujen kehittymistä tilaamalla kanauutiskirjeemme!
Varaa lintuja tai pyydä lisätietoa tästä
Hintatietoja

tiistai 16. kesäkuuta 2015

Vuoden kehä sulkeutui - uutta kehitteillä

Fasaanitarhamme ovat nyt tyhjillään. Tai melkein, sillä lentotarhaa isännöin nyt yksikseen Ludvig-kukko, jonka sääsitimme siitoskukoksi ensi kevättä ajatellen. Ensimmäinen fasaaninkasvattajan vuosi on takana ja seuraavan kierron linnut kasvamassa Tipulaksi ristityssä poikashuoneessa. Myös uutta toimintaa on kehitteillä fasaaneihin liittyen.

Vuosi on ollut tuloksellinen. Ainakin kokemusta ja oppia käytännön linnunkasvatuksesta on kertynyt paljon. Moni asia on pitänyt kokea kantapään kautta, mutta luottamus siihen, että seuraavilla kierroksilla tulos yhä paranee, on vahva. Haasteita riittää, niin kuin pitääkin.

Kuluvan kesän ja tulevan syksyn tavoitteena on saada alulle sellaisten palvelujen kehittäminen ja kokeileminen, joissa kasvattamamme linnut ovat yhtenä tekijänä. Metsästysretkien järjestämisestä on pystykorvan kouluttajilta tullut kysymyksiä ja niihin on tarkoitus tulevalla metsästyskaudella vastata. Sopivasta alueesta on jo tehty tiedusteluja ja jotain jo on tiedossakin, mutta se paras paikka on vielä löytämättä. Katsotaan, mitä kesä tuo tullessaan.

Nämä vuoden vanhat linnut päätyivät paisteiksi.



lauantai 6. kesäkuuta 2015

Fasaanin munien haudonta onnistui!

Muutaman päivän vanhoja fasaaniuntuvikkoja
10.5. haudontaan laitetut fasaanin munat alkoivat kuoriutua aikataulussaan 2.6.  Viimeiset tipuset pääsivät nurkattomista huoneistaan 5.6. Haudonnassa oli kahden viikon ajalta kerätyt muna, joten aivan huipputulosta kuoriutumisessa ei odotettu. Lopulliseksi kuoriutumisprosentiksi (haudontaan laitetut/kuoriutuneet) saatiin 63%, johon olemme tyytyväisiä. Aina, kun tekee jotain ensimmäistä kertaa, on mukana jännitystä ja epävarmuutta onnistumisesta. Nyt koimme onnistumisen, mikä antaa rohkeutta tulevaan linnunkasvatustyöhön.

Meille tarjoutui myös mahdollisuus ostaa Pudasjärveltä Törmälän tilalta kolmekymmentä heidän hautomaansa fasaaniuntuvikkoa, jotka ikänsä puolesta sopivat hyvin liitettäväksi omaan parveemme. Nyt onkin fasaaninkasvatustilamme täydessä käytössä, joten on hyvinkin syytä tyytyväisyyteen. Kasvatamme poikaset kuusiviikkoisiksi, jonka jälkeen alamme myydä niitä istutettavaksi ja metsästettäväksi.

Pöytätavat on tällä veijarilla vielä opettelussa.


tiistai 12. toukokuuta 2015

Fasaanien muninta loppusuoralla - munia myynnissä

Fasaanin munia

Fasaanien muninta sujui lopulta suunnitelmien mukaan ja tarhasta saatiin munia hyvin kanamäärään nähden. Munintatiheys 0,8 munaa/vrk piti yllättävän tarkasti paikkansa. Nyt hautomakone hurisee ja kesäkuun alkupäivinä on odotettavissa liuta iloisia perhetapahtumia.

Syötämme fasaaneille munintarehua vielä jonkin aikaa, joten munia tulee yhä. Jos jollakin on hautomakone tyhjänä, niin nyt olisi mahdollista saada fasaanin munia haudontaan. Toki ennen munien hankintaa kannattaa hieman otta selville, mihin on ryhtymässä, sillä fasaanitipusten kasvattaminen vaatii vähän enemmän kuin kananpoikien. Onnistuu se kuitenkin keneltä vain, kunhan sopiva tila löytyy ja tietyt perusasiat otetaan huomioon.

Perustietoa fasaanien kasvattamiesta löytyy artikkelistamme Fasaaninpoikasten kasvattaminen.

Munia voi varata yhteydenotto- ja varauslomakkeella. Myös jäljellä olevia emolintuja voi vielä kysellä, jos niiden ostaminen kiinnostaa.

torstai 7. toukokuuta 2015

Luontoa oppimassa

Eläinten kanssa toimiminen on jatkuvaa uuden oppimista. Varsinkin tällainen aloitteleva kasvattaja törmää viikoittain uusiin asioihin, kuten sään vaikutukseen riistalintujen munintaan. Kehittyvän kanaparven touhujen seuraamiseen ei näköjään kyllästy lainkaan.

Eläinten vaikutusta lasten kehittykseen voi tällainen "kanankasvatustieteilijä" vain arvailla. Luulisi sillä olevan merkitystä, että lapsen arkeen kuuluu seurustelu kasvavien kanojen kanssa ja päivittäinen vierailu ihastelemassa tarhassa kasvavia ja munivia komeita riistalintuja. Myös linnun elämän kaari munasta luontoon tai paistiksi tulee tutuksi käytännön mukanaelämisen kautta.

Voisi myös ajatella, että lasten opiskellessa koulussa biologiaa, on oppiminen helpompaa, kun heillä on omia kokemuksia eläimistä. Eteen tulevat asiat vertautuvat itse hankittuihin kokemuksiin ja johtavat luultavasti syvällisempään pohdintaan kuin sellaisella lapsella, jolla ei ole eläimistä kokemuksia.

Monenlaista pohdintaa on jo lasten suista kuultukin: Mikä on soidinäänen merkitys? Fasaanin munista on enemmän ruskeita kuin vihreitä (kuusivuotiaan havainto). Yksi esimerkki lasten pohdinnoista videossa alla.
Sama video Youtubessa 

Pojilla oli vapaapäivä hoidosta. Näyttävät viihtyvän hyvin kanalassa.
Posted by Kotalan tila on 7. toukokuuta 2015

torstai 30. huhtikuuta 2015

Ludvig toivottaa hyvää vappua!

Kotalan tilan fasaanikukko Ludvig toivottaa kaikille hyvää vappua!

Posted by Kotalan tila on 30. huhtikuuta 2015

torstai 23. huhtikuuta 2015

Kevään merkkejä

Kurki huutaa suolla ja pihakoivussa laulaa kevään ensimmäinen peipponen. Vaikka päivällä, auringon paistaessa, lämpötila nousee toiselle kymmenelle, yön kovettama aamuhanki kertoo, että yöpakkaset eivät ole vielä ohi.

Fasaanikanoille aika on epävarmaa. Ne tipauttavat munan silloin toisen tällöin, mutta varsinainen muninta pääsee vauhtiin vasta, kun yöpakkasten ote hellittää.

Suuressa fsaanitarhassamme asustaa lisäntymispuuhissa nyt seitsemän kanaa ja yksi kukko. Yksi kana jouduttiin siirtämään sisätiloihin lajitovereiden nokittua sen sellaiseen kuntoon, että katsoimme sen hengen olevan vaarassa. Toinen kukoista on "reservissä" pienemmässä ulkotarhassa siltä varalta, että ison tarhan kukko väsyy suurehkon haareminsa keskellä.

Säiden mukaan siis elämme, hyvin läheltä luonnon ihmeitä seuraten. Kun tarvittava määrä munia on saatu haudontaan, vapautuvat emolinnut myytäviksi. Varauksia otetaan jo vastaan, mutta tarkkaa myyntiajankohtaa emme voi vielä sanoa. Myös munia myymme siinä vaiheessa, kun oma tarve on täynnä.

Kevättä fasaanitarhalla

perjantai 10. huhtikuuta 2015

Uuteen kanalaan

Kananpoikasten täyttäessä seitsemän viikkoa, niitä aletaan kutsua nuorikoiksi. Tässä iässä myös niiden ravintotarpeet muuttuu, poikasrehusta siirrytään kasvatustäysrehuun. Lintujen koko kasvaa huimaa vauhtia ja myös tilantarve lisääntyy.

Pannuhuoneen soppeen rakennettu "kanakoppi" alkoi näyttää auttamattoma pieneltä, mikä vauhditti kanalanrakennusprojektin etenemistä. Eilen koitti sitten se juhallinen hetki, että linnut voitiin muuttaa uuteen, hirsirakennuksen perälle erotettuun kanalaan, jonkoa koko on n. 5 neliömetriä. Lasten kanssa kannoimme ne yksitellen uuteen tilaan, jossa lämmön saannista huolehditaan säteilylämmittimellä ja lämmittelypaikkana on linnuillle ennestään tuttu lämpölamppu.

Kukkonuorikolla on selvästi kanaa suurempi heltta.
Nyt, kun linnuilla on lääniä liikkumiseen, niiden puuhastelun seuraaminen on paljon helpompaa. Kanalan ovena on talomme entinen takaovi, jossa on suurikokoinen ikkuna. Sen kautta voivat lapset käydä kanoja katsomassa avaamatta kanalan ovea. On se kiehtovaa seurattavaa! Linnut tulevat syömään kädestä ja alkavat vähitellen tottua myös silittelyyn.

Kanalassa on syöttö- ja juottoautomaattien lisäksi orsia ikkunan alla sekä niille pääsemistä helpottava kapulasilta. Vielä ei linnut ole orsien käyttöä oivaltaneetn, mutta annamme niiden rauhassa tutustua uuteen elinympäristöönsä.

Nuorikkovaiheeseen siirryttäessä lintujen sukupuoli alkaa erottua. Kukoilla on selvästi kanoja suurempi heltta. Nyt on jos elvästi nähtävissä, että kanalaamme asuttaa neljä kukko- ja seitsemän kananuorikkoa.


sunnuntai 15. maaliskuuta 2015

Fasaanitarha vamistautuu lisääntymisjuhlaan

Fasaanitarhan kunkku
Maaliskuun puolivälin sunnuntaipäivänä huomaan suunnata askeleeni kameran kera fasaanitarhalle. Kevättalven auringossa nautiskelevat pihavahtimme valpastuvat isännän nähdessään arvelemaan mukaan pääsyn mahdollisuuksiaan, mutta nyt ei ole niiden vuoro. Aurinko on sulattanut pihamaan harmaanliukkaaseen kuntoon. 

Lumikegin varustettuna ylitän hanget ja saavun fasaanitarhalle. Viimeksi kävin ruokinta-automaattia täydentämässä maanantaina ja sen jälkeen näyttää jotain tapahtuneen tarhan järjestyksessä. Jo useamman viikon ajan on nimittäin kahdesta kukosta tummempi käännähdellyt koreasti kanojen suosiossa, mutta nyt näyttää osat vaihtuneen. Kanalauman keskellä käppäileekin se kirjavampi! Mistään verisestä vallanvaihdosta ei näytä olleen kyse, sillä molemmat näyttävät ihan hyvinvoivilta eikä irrallisia sulkiakaan näy. 

Mielenkiintoista on seurata, kumpi lopulta voittaa kanojen suosion. Kisassa tappiolle jääneen osana on joutua siirretyksi toiseen tarhaan pesintämenojen ajaksi.


Fasaanitarhan elämää videona

Pihavahdit Tiuku ja Vili
Koiratarhan kuningatar Tiuku

torstai 5. maaliskuuta 2015

Untuvikoista kananpoikasiksi

Monenvärisiä kananpoikasia kylpyhuoneen lattialla
Kuoriutumisesta kahden viikon ikäiseksi saakka kanan jälkeläisiä kutsutaan untuvikoksi. Sen jälkeen ne ovat kananpoikasia. Meidän vajaan kolmen viikon ikäiset kananpoikasemme ovat jo alakaneet vaihtaa väriä siipisulkien kasvaessa. Kuoriutuessaan keltaiset ovat saaneet siipiinsä ruskeita sulkia, mustata ovat säilyneet melko mustina, mutta yksi untuvikkona hyvin tumman ruskea on alkanut saada vaaleampia ruskean sävyjä höyheniinsä. Mielenkiintoista seurata, minkä näköisiä niistä lopulta tulee.

Sukupuolen tunnistaminen tämänikäisistä kananpoikasista on vaikeaa. Myöhemmin, n. 7 viikon nuorikkoiän lähestyessä kukkojen jo pitäisi alkaa erottumaan nokan jatkeeksi otsalle kasvavan kanoja suuremman heltan perusteella. Nytkin jo eroa heltan aluissa näkyy, mutta ne voivat johtua enemmän yksilöllisistä kehityseroista kuin sukupuolesta.

Sukupuolen määrittäminen on mielenkiintoista siksi, että kukot eivät muni (kuin ehkä pääsiäiskukot satukirjoissa) ja niitä siksi tarvitaan kanalassa vain yksi. Todennäköistä on kuitenkin, että poikasissa on suurinpiirtein yhtä monta kukkoa kuin kanaakin.


torstai 19. helmikuuta 2015

Untuvikkojen elämää

Kun kananpojat olivat kuoriutuneet ja niiden untuvat kuivahtaneet, ne siirrettiin hautomakoneen lämmöstä poikaslaatikkoon. Tähän tarkoitukseen oli kodinhoitohuoneen pöytätason alle tuotu pahvilaatikko ja sen yläpuolelle, pöydän alapinnasta riippumaan, kiinnitetty lämpölamppu.

Laatikon lattia on vuorattu sanomalehdellä, mikä helpotaa siivousta. Lisäksi laatikossa on pienet ruoka- ja vesiautomaatit sekä lämpömittari lämpötilan seurantaan.

Siivouksen ajaksi tipuset nostettiin kylpyhuoneen lattialle, jonka lattialämmitys oli säädetty täydelle teholle puolta tuntia aiemmin. Tässä videossa untuvikot jaloittelevat lämpimällä lattaialla. Vapaus ei näytä houkuttelevan, sillä lähekkäin on lämpimämpää.


Kananpoikien kuoriutumisen oli vaikuttava kokemus sitä ensi kertaa seuranneelle. Jos ihmislapsen syntyessä joutuu äiti lujille, niin kananpojan on itse taisteltava itsensä vapaaksi munan kuorista. Tässä vielä video tuosta taistelusta.



sunnuntai 15. helmikuuta 2015

Niin ne kuoriutuivat

"Halkeama jo yhessä! :)"
Perjantaiaamuna antoivat kananpojat ensimmäiset merkit olemassaolostaan. Lyhyen sähkökatko hiljentämästä hautomakoneesta kuului aivan selvästi korvin kuultava pieni tsirputus. Kaikki näytti muuten aivan samalta kuin viimeiset kolme viikkoa oli näyttänyt. Mutta tuo pieni ääni todisti, että elämän ihme oli kypsymässä.

Perjantai-iltana lähdimme yön ylittävälle reissulle ja haudonnan lopun jatkuminen jäi kotimisten huoleksi. Hieman ennen iltayhdeksää sain puhelimeeni kuvaviestin seitsenluokkalaiseltamme, onka tehtäväksi oli annettu munien tarkkaileminen: "Halkeama jo yhessä! :)"

Lauantaina ennen puolta päivää saapui videoviesti, joka kertoi havainnollisesti ihmeen tapahtuneen (tässä editoitu versio):


Lauantai-iltana kotiuduimme itsekin ihmettelemään meneillään olevaa uuden elämän invaasiota. Ensimmäisen vuorokauden saldo oli seitsemän kananpoikaa, mikä sunnuntaihin herättäessä oli lisääntynyt kymmeneen. Ensimmäisille kuoriutujille järjestettiin kodinhoitohuoneeseen pahvilaatikko, jossa ne lämpölampun alla saavat alkaa opettelemaan kananpoikana elämistä. Ruuanmurujen nokkiminen niilätä jo näyttää käyvänkin yhtä tottuneesti kuin vastasyntyneeltä ihmiseltä imeminen.


keskiviikko 28. tammikuuta 2015

Munia haudontaan

Seuraavan fasaanisukupolven kasvattaminen alkaa kevään muninnan keräämisellä ja hautomisella. Haudontaa varten hankimme hautomakoneen, johon kahdeksan fasaanikanan parven munat pitäisi kutakuinkin sopia.

Jotta fasaanitipujen hautominen onnistuisi, harjoittelemme uuden koneen käyttöä hedelmöittyneillä kananmunilla. Niitä saimme ystäväperheeltä kainuusta 50 kappaletta. 35 laitoimme koneeseen ja lopuista paistoimme maukkaat räiskäleet sunnuntaiaterian jälkiruuaksi.

Nyt on edessä jännittävä kolmen viikon odotus. Kananpoikien kuoriutuminen pitäisi alkaa n. 21 haudontavuorokauden jälkeen.


Kuuden vuorokauden haudonnan jälkeen munat läpivalaistiin ja 7/35 munista jouduttiin hylkäämään, koska niissä ei näkynyt toivotun kehityksen merkkejä. Seuraava läpivalaisu tehdään 12 vuorokauden jälkeen.
Kotalan tilan kotisivulta www.kotalan.fi löytyy nyt "mittari", joka näyttää haudonnan edistymistä.

lauantai 10. tammikuuta 2015

Rakentelukesä

Kesä 2014 jäi Kotalan tilan historiaan fasaanitarhojen rakentelun kesänä. Fasaanin poikanen tarvitsee kehitysvaiheissaan erilaisia olosuhteita. Ensimmäisen kesänsä aikana fasaaninalku kulkee poikaskehästä sisä- ja ulkoiluhäkin kautta lentotarhaan.

Vanerista laudanpätkien avulla koottu
poikaskehä Kotalan tilan piharakennuksessa.

Poikaskehästä ulkoilmaan

Juuri kuoriutuneet fasaaniuntuvikot tarvitsevat runsaasti lämpöä. Sopivat olosuhteet saavutetaan vanerista valmistetun poikaskehän avulla. Koska koko käytössä olevaa tilaa (hirsirakennus n. 25 m^2) ei ollut mahdollista käyttää tarkoitukseen, rakennettiin yhteen nurkkaukseen, poikaskehän ympärille, n. 4 m^2 suuruinen häkki. Poikasten kasvaessa kehää vähitellen suurennettiin ja lopulta se poistettiin, jolloin koko häkki oli niiden käytössä.

Seuraavaksi hirsirakennuksen ulkopuolelle rakennettiin n. 12 m^2 kokoinen ulkohäkki, johon linnut päästettiin sisähäkistä seinään tehdyn luukun kautta. Siinä ne saivat totuttautua ulkoilmaan. Tarvittaessa parvi voitiin palauttaa luukun kautta sisätiloihin esim. pakkasyön uhatessa.

Lentotarha aikuisille linnuille

Suurin urakka oli lentotarhan rakentaminen. Lentotarhan tarkoituksena on olla jo lähes täysikasvuisten lintujen asuintarhana, jossa ne tottuvat lentäen pyrähtämään orsille ja jossa ne myös talvehtivat. Meillä niiden on myös tarkoitus munia keväällä lentotarhassa.

Lentotarhan koko katos mukaan lukien on n. 80 m^2,
korkeus reilut neljä metriä.
Päädyimme ratkaisuun, jossa hyödynsimme paikalliselta puutarhalta (www.pesiola.fi) saamamme käytöstä poistetun kasvihuoneen rungon ja naapurin antamat sähköpylväät. Seinien alareunan "sokkeliin" ostimme käytettyä kattopeltiä. Lentotarhan kattoverkon tilasimme tarhan mittoihin sopivana Maatalousykkösen (www.maatalousykkonen.fi) kautta.

perjantai 9. tammikuuta 2015

Kotalan tilan historiaa (lyhyesti)

Kolmen päivän vanha untuvikko
Emme mene Keskiajalle, emme edes viime vuosisadalle, vaan kelaamme ajan ratasta vajaan vuoden verran taakse päin, kun kertaamme Kotalan tilan historiaa. Nimittäin talvella 2014 kimposi ilmoille idea fasaanien kasvattamisesta oman koiraharrastuksen avuksi ja ehkä myös muiden harrastajien iloksi.

Useiden iltojen nettiopiskelujen ja tiedustelujen jälkeen Lumijoelta löytyi Ylilaurin fasaanitila, josta varattiin kolmekymmentä untuvikkoa. Vain kolmen päivän ikäisinä ne sitten saivat pahvilaatikkokyydin tänne Koillismaalle.

Jo alusta alkaen oli selvää, että fasaanien kasvattamisesta tehdään yritystoimintana, pientä tai suurempaa, se jää nähtäväksi. Jo olemassa olevaan Artis-toiminimeen rekisteröitiin kesällä 2014 aputoiminimeksi "Kotalan tila", jonka puitteissa eläinten kasvatusta on tarkoistus harjoittaa.

Kesän ja syksyn jälkeen fasaaneja oli jäljellä kaksi kukkoa ja kahdeksan kanaa, jotka talvehdittuaan suurimmassa tarhassamme jatkavat toivon mukaan sukua ja kartuttavat Kotalan tilan fasaanikantaa.


Fasaanikukko n. 3 kk ikäisenä