Tiedoksi

Kotalan metsäpalvelun nettisivut ovat siirtyneet uudelle alustalle. Verkko-osoitemuutoksen vuoksi tämän sivuston kaikki linkit eivät toimi oikein. Sivuston päävalikoiden kautta on blogia ja fasaanisivuja mahdollista lukea.


keskiviikko 28. tammikuuta 2015

Munia haudontaan

Seuraavan fasaanisukupolven kasvattaminen alkaa kevään muninnan keräämisellä ja hautomisella. Haudontaa varten hankimme hautomakoneen, johon kahdeksan fasaanikanan parven munat pitäisi kutakuinkin sopia.

Jotta fasaanitipujen hautominen onnistuisi, harjoittelemme uuden koneen käyttöä hedelmöittyneillä kananmunilla. Niitä saimme ystäväperheeltä kainuusta 50 kappaletta. 35 laitoimme koneeseen ja lopuista paistoimme maukkaat räiskäleet sunnuntaiaterian jälkiruuaksi.

Nyt on edessä jännittävä kolmen viikon odotus. Kananpoikien kuoriutuminen pitäisi alkaa n. 21 haudontavuorokauden jälkeen.


Kuuden vuorokauden haudonnan jälkeen munat läpivalaistiin ja 7/35 munista jouduttiin hylkäämään, koska niissä ei näkynyt toivotun kehityksen merkkejä. Seuraava läpivalaisu tehdään 12 vuorokauden jälkeen.
Kotalan tilan kotisivulta www.kotalan.fi löytyy nyt "mittari", joka näyttää haudonnan edistymistä.

lauantai 10. tammikuuta 2015

Rakentelukesä

Kesä 2014 jäi Kotalan tilan historiaan fasaanitarhojen rakentelun kesänä. Fasaanin poikanen tarvitsee kehitysvaiheissaan erilaisia olosuhteita. Ensimmäisen kesänsä aikana fasaaninalku kulkee poikaskehästä sisä- ja ulkoiluhäkin kautta lentotarhaan.

Vanerista laudanpätkien avulla koottu
poikaskehä Kotalan tilan piharakennuksessa.

Poikaskehästä ulkoilmaan

Juuri kuoriutuneet fasaaniuntuvikot tarvitsevat runsaasti lämpöä. Sopivat olosuhteet saavutetaan vanerista valmistetun poikaskehän avulla. Koska koko käytössä olevaa tilaa (hirsirakennus n. 25 m^2) ei ollut mahdollista käyttää tarkoitukseen, rakennettiin yhteen nurkkaukseen, poikaskehän ympärille, n. 4 m^2 suuruinen häkki. Poikasten kasvaessa kehää vähitellen suurennettiin ja lopulta se poistettiin, jolloin koko häkki oli niiden käytössä.

Seuraavaksi hirsirakennuksen ulkopuolelle rakennettiin n. 12 m^2 kokoinen ulkohäkki, johon linnut päästettiin sisähäkistä seinään tehdyn luukun kautta. Siinä ne saivat totuttautua ulkoilmaan. Tarvittaessa parvi voitiin palauttaa luukun kautta sisätiloihin esim. pakkasyön uhatessa.

Lentotarha aikuisille linnuille

Suurin urakka oli lentotarhan rakentaminen. Lentotarhan tarkoituksena on olla jo lähes täysikasvuisten lintujen asuintarhana, jossa ne tottuvat lentäen pyrähtämään orsille ja jossa ne myös talvehtivat. Meillä niiden on myös tarkoitus munia keväällä lentotarhassa.

Lentotarhan koko katos mukaan lukien on n. 80 m^2,
korkeus reilut neljä metriä.
Päädyimme ratkaisuun, jossa hyödynsimme paikalliselta puutarhalta (www.pesiola.fi) saamamme käytöstä poistetun kasvihuoneen rungon ja naapurin antamat sähköpylväät. Seinien alareunan "sokkeliin" ostimme käytettyä kattopeltiä. Lentotarhan kattoverkon tilasimme tarhan mittoihin sopivana Maatalousykkösen (www.maatalousykkonen.fi) kautta.

perjantai 9. tammikuuta 2015

Kotalan tilan historiaa (lyhyesti)

Kolmen päivän vanha untuvikko
Emme mene Keskiajalle, emme edes viime vuosisadalle, vaan kelaamme ajan ratasta vajaan vuoden verran taakse päin, kun kertaamme Kotalan tilan historiaa. Nimittäin talvella 2014 kimposi ilmoille idea fasaanien kasvattamisesta oman koiraharrastuksen avuksi ja ehkä myös muiden harrastajien iloksi.

Useiden iltojen nettiopiskelujen ja tiedustelujen jälkeen Lumijoelta löytyi Ylilaurin fasaanitila, josta varattiin kolmekymmentä untuvikkoa. Vain kolmen päivän ikäisinä ne sitten saivat pahvilaatikkokyydin tänne Koillismaalle.

Jo alusta alkaen oli selvää, että fasaanien kasvattamisesta tehdään yritystoimintana, pientä tai suurempaa, se jää nähtäväksi. Jo olemassa olevaan Artis-toiminimeen rekisteröitiin kesällä 2014 aputoiminimeksi "Kotalan tila", jonka puitteissa eläinten kasvatusta on tarkoistus harjoittaa.

Kesän ja syksyn jälkeen fasaaneja oli jäljellä kaksi kukkoa ja kahdeksan kanaa, jotka talvehdittuaan suurimmassa tarhassamme jatkavat toivon mukaan sukua ja kartuttavat Kotalan tilan fasaanikantaa.


Fasaanikukko n. 3 kk ikäisenä