Tiedoksi

Kotalan metsäpalvelun nettisivut ovat siirtyneet uudelle alustalle. Verkko-osoitemuutoksen vuoksi tämän sivuston kaikki linkit eivät toimi oikein. Sivuston päävalikoiden kautta on blogia ja fasaanisivuja mahdollista lukea.


sunnuntai 15. maaliskuuta 2015

Fasaanitarha vamistautuu lisääntymisjuhlaan

Fasaanitarhan kunkku
Maaliskuun puolivälin sunnuntaipäivänä huomaan suunnata askeleeni kameran kera fasaanitarhalle. Kevättalven auringossa nautiskelevat pihavahtimme valpastuvat isännän nähdessään arvelemaan mukaan pääsyn mahdollisuuksiaan, mutta nyt ei ole niiden vuoro. Aurinko on sulattanut pihamaan harmaanliukkaaseen kuntoon. 

Lumikegin varustettuna ylitän hanget ja saavun fasaanitarhalle. Viimeksi kävin ruokinta-automaattia täydentämässä maanantaina ja sen jälkeen näyttää jotain tapahtuneen tarhan järjestyksessä. Jo useamman viikon ajan on nimittäin kahdesta kukosta tummempi käännähdellyt koreasti kanojen suosiossa, mutta nyt näyttää osat vaihtuneen. Kanalauman keskellä käppäileekin se kirjavampi! Mistään verisestä vallanvaihdosta ei näytä olleen kyse, sillä molemmat näyttävät ihan hyvinvoivilta eikä irrallisia sulkiakaan näy. 

Mielenkiintoista on seurata, kumpi lopulta voittaa kanojen suosion. Kisassa tappiolle jääneen osana on joutua siirretyksi toiseen tarhaan pesintämenojen ajaksi.


Fasaanitarhan elämää videona

Pihavahdit Tiuku ja Vili
Koiratarhan kuningatar Tiuku

torstai 5. maaliskuuta 2015

Untuvikoista kananpoikasiksi

Monenvärisiä kananpoikasia kylpyhuoneen lattialla
Kuoriutumisesta kahden viikon ikäiseksi saakka kanan jälkeläisiä kutsutaan untuvikoksi. Sen jälkeen ne ovat kananpoikasia. Meidän vajaan kolmen viikon ikäiset kananpoikasemme ovat jo alakaneet vaihtaa väriä siipisulkien kasvaessa. Kuoriutuessaan keltaiset ovat saaneet siipiinsä ruskeita sulkia, mustata ovat säilyneet melko mustina, mutta yksi untuvikkona hyvin tumman ruskea on alkanut saada vaaleampia ruskean sävyjä höyheniinsä. Mielenkiintoista seurata, minkä näköisiä niistä lopulta tulee.

Sukupuolen tunnistaminen tämänikäisistä kananpoikasista on vaikeaa. Myöhemmin, n. 7 viikon nuorikkoiän lähestyessä kukkojen jo pitäisi alkaa erottumaan nokan jatkeeksi otsalle kasvavan kanoja suuremman heltan perusteella. Nytkin jo eroa heltan aluissa näkyy, mutta ne voivat johtua enemmän yksilöllisistä kehityseroista kuin sukupuolesta.

Sukupuolen määrittäminen on mielenkiintoista siksi, että kukot eivät muni (kuin ehkä pääsiäiskukot satukirjoissa) ja niitä siksi tarvitaan kanalassa vain yksi. Todennäköistä on kuitenkin, että poikasissa on suurinpiirtein yhtä monta kukkoa kuin kanaakin.