Tiedoksi

Kotalan metsäpalvelun nettisivut ovat siirtyneet uudelle alustalle. Verkko-osoitemuutoksen vuoksi tämän sivuston kaikki linkit eivät toimi oikein. Sivuston päävalikoiden kautta on blogia ja fasaanisivuja mahdollista lukea.


Fasaani Suomessa

Fasaani on alunperin aasialainen lintulaji, jota istutettiin ensimmäisen kerran Suomeen 1900-luvun alussa. Fasaani lisääntyy luonnossa, mutta mitä pohjoisemmaksi mennään, sitä enemmän se on talvisin riippuvainen ruokinnasta paksusta lumipeitteestä johtuen. Kovakaan pakkanen ei ole este fasaanin talvehtimiselle.

Soidinasuinen fasaanikukko (kuva: Kalevi Säkkinen)
Fasaani on näyttävä lintu. Erityisesti soidinasuinen fasaanikukko on vaikuttavan värikäs! Kooltaan fasaani on metsoa pienempi, mutta teertä suurempi. Vaikka luonnossa elävä fasaani näyttäytyy usein pihapiirien läheisyydessä, se ei kesyynny, vaan toimii villieläimen vaistojen mukaisesti paeten ihmistä. Jo vastakuoriutunut fasaaninpoikanen pakenee vaistomaisesti, kun ihminen työntää kätensä poikaskehään. Samassa tilanteessa kananpoikanen tulee uteliaana tutkimaan kättä ja syö kädestä.

Luonnossa fasaani hautoo munimansa munat poikasiksi, mutta tarhassa munat on kerättävä ja haudottava koneella. Tarhassa kasvatettaville fasaaneille syötetään aluksi kalkkunan poikasrehua ja myöhemmin kalkkunoille tarkoitettua rehua sekä kauraa. Suomen kesän lämpöolosuhteita nuori fasaani sietää n. kuuden viikon ikäisenä.

Luontoon istutettu fasaani viettää yönsä kuusen oksalla istuen. Siksi alueella, johon fasaaneja istutetaan on hyvä kasvaa kuusia. Ympärivuotisen ruokinnan avulla fasaanit on mahdollista saada pysymään halutulla alueella. Paikkauskollisuutta voi yrittää parantaa pitämällä ja ruokkimalla lintuja istutuksen yhteydessä aluksi muutaman neliön kokoisessa totutustarhassa ja antamalla niiden itse poistua luontoon avatun oven kautta.

Fasaania uhkaa luonnossa monet pienpedot. Fasaani on myös riistalintu, jota metsästetään Suomessa syyskuun alusta alkaen helmikuun loppuun. Erityisesti fasaanit ovat riistalintuina kanakoiraharrastajien suosiossa, koska ne pysyvät hyvin seisonnassa. Myös linnunhaukkujien koulutukseen fasaanit sopivat hyvin, jos ne ovat saaneet varttua ns. lentotarhassa, jossa niillä on mahdollisuus nousta lentäen orrelle.

Palautetta tai kysymyksiä artikkelista? Kirjoita kommentti tai laita viestiä postilaatikkoon.

Lue myös: Pystykorva fasaanijahdissa, Fasaaninpoikasten kasvattaminen

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti