Tiedoksi

Kotalan metsäpalvelun nettisivut ovat siirtyneet uudelle alustalle. Verkko-osoitemuutoksen vuoksi tämän sivuston kaikki linkit eivät toimi oikein. Sivuston päävalikoiden kautta on blogia ja fasaanisivuja mahdollista lukea.


Fasaaninpoikasten kasvattaminen

Tässä artikkelissa käsitellään tiivistetysti fasaaanin kasvattaminen munasta aikuiseksi linnuksi. Tarkempaa ja yksityiskohtaisempaa tietoa löytyy esim. Jukka Lahtisen ja Jorma Jokisen teoksesta "Riistalintujen tarhaus".


Haudonnasta

Fasaanikana ei haudo tarhassa muniaan, vaan ne on haudottava koneellisesti. Sopiva haudontalämpötila on 37,7 C° (jos haudontakoneen ohjekirja ilmoittaa eri fasaanin munien haudontalämpötilan, noudata sitä) ja kosteus 55-60%. Munia käännetään muutaman kerran päivässä. Haudonta-aika on 23 vrk. ja pari vuorokautta ennen kuoriutumista kosteus nostetaan yli 60% ja munien kääntäminen lopetetaan.

Untuvikot

Vanerinen poikaskehä
Vastakuoriutuneet linnut pärjäävät muutaman päivän ilman ruokintaa mahaonteloon vetäytyneen ruskuaispussin turvin. Juuri kuoriutuneiden lintujen on hyvä antaa kuivaa rauhassa hautomakoneen lämmössä ja siirtää sitten poikaskehään lämpölampun alle vedottomaan kasvatushuoneeseen. Lamppu on sopivan korkealla, kun poikaset lepäävät lampun valokeilan kehällä. Jos ne kokoontuvat kasaan keskelle valokeilaa, on lamppu liian korkealla.

Hyvän poikaskehän saa sahaamalla 4 mm vanerin pituussuunnassa puoleksi, jolloin syntyy kaksi 60 cm levyistä ja reilun kahden metrin pituista levyä. Ne liitetään laudanpätkistä sahatuilla "hakasilla" kehäksi. Kehän kokoa on helppo säätää suuremmaksi, kun säpinä sen sisällä lisääntyy. Pahvilaatikkokin ajaa asian pienelle parvelle, kunhan huolehditaan, etteivät poikaset hakeudu nurkkiin ja kylmety siellä.

Poikaskehässä untunikoille aletaan tarjoamaan kiinteää ruokaa ja vettä. Ruokinnassa pienet ruokinta- ja juoma-automaatit ovat käteviä. Niitä voi itsekin askarrella muovipurkeista ja sopivan kokoisista kansista. Fasaaniuntuvikoille sopii sama täysrehu kuin vastaavan ikäisille kalkkunoille (esim. Suomen rehun Iso-Punaheltta 1 P CC). Jos rehu on isorakeista, sitä kannattaa murskata ensimmäisen viikon aikana pienemmäksi esim. tehosekoittimella. Vesi on syytä vaihtaa päivittäin juoma-automaattiin. Mahdollisesti lattialle läikkynyt vesi kannattaa myös kuivata heti pois, sillä kosteus lisää vaarallisten taudinaiheuttajien riskiä.

Tiput

Sulkemalla nurkat estetään poikasten
kylmettyminen nurkkiin.
Poikaset alkavat hyppiä kehän laidan yli n. viikon ikäisinä varsinkin, jos kasvatustilassa on valoa. Pitämällä huone pimeänä (lämpölamppuja lukuunottamana) poikaset pysyvät hieman pidempään rauhallisesti kehässä. Kun tipuset eivät enää pysy kehässä, kehä on syytä poistaa. Lämpölampuilla huolehditaan edelleen poikasten "emolämmöstä", mutta sen lisäksi on tärkeää, ette huoneen lämpötila on yli 20 C° ja huone on vedoton. Huoneen nurkat kannattaa myös "sulkea" kolmion muotoisilla levynpalasilla, jotta poikaset eivät kylmety mahdollisesti vetoisiin nurkkiin.

Poikasten lämmöntarpeen arviointiin voi soveltaa kananpoikien kasvattamisesta tuttua nyrkkisääntöä: vastakuoriutuneet untuvikot tarvitsevat 38 C° lämmön, josta voidaan joka viikko vähentää 2 C°. Eli neliviikkoisten poikasten tarvitsema lämpötila on 38 - 3 * 2 = 32 C° jne.

Parin viikon ikäisiä poikasia voi alkaa jo totuttamaan vuorokausirytmiin päästämällä luonnonvaloa kasvatustilaan tai säätämällä keinovalo toimimaan ajastimella.

Poikasesta nuorikoksi

Olemme ruokkineet Fasaanin poikasia kalkkunoiden tipuruualla (Iso-Punaheltta 1 P CC) kuuden viikon ikään saakka ja siirtyneet sen jälkeen isommille linnuille tarkoitettuun Iso-Punaheltta 3 CC -täysrehuun. Tässä vaiheessa lisäämme sekaan vähitellen kauraa.

Kuuden viikon iässä fasaanit alkavat sietää matalampia lämpötiloja ja ne voidaan totuttaa ulkotarhaan. On eduksi, jos alkuvaiheessa ne voi kylmiksi öiksi mahdollista ajaa takaisin kasvatushuoneeseen (luukullinen reikä kasvatushuoneen ja ulkotarhan välisessä seinässä).


Ulkotarhassa on oltava verkkokatto ja sen lisäksi osa, joka on sateelta suojassa. Tähän osaan sijoitetaan ruoka-automaatti sekä orsia, joille linnut voivat nousta lepäämään. Kokemuksemme mukaan pelkkä rakennuksen räystäs ei ole riittävä sateensuojaksi. Tarhan seinien alaosa (80-100 cm maasta) on syytä rakentaa umpinaiseksi, sillä näkösuoja rauhoittaa lintuja. Maanrajaan kannattaa asentaa n. 50 cm suikale verkkoa, joka tarhan ulkopuolella kulkee maan suuntaisesti ja sisäpuolella nousee tarhan seinälle. Tällä estetään pienpetojen kaivautuminen seinän alitse tarhaan.

Aikuiset linnut

Fasaanien lentotarhan voi toteuttaa
monella tavalla. Tässä ratkaisussa
on käytetty vanhoja kasvihuoneen
kaaria, sähköpylväitä ja kattopeltejä.
Fasaaneja voi istuttaa luontoon noin kuuden viikon iästä alkaen. Jos lintuja on tarkoitus kasvattaa edelleen tarhassa, on niille syytä järjestää lentotarha, jossa ne voivat pyrähdellä lyhyitä matkoja noustessaan orsille. Tällaisessa tilavassa tarhasa fasaanit voivat myös talvehtia, kunhan niille on tarjolla suojaa säältä ja jatkuva ruokinta. Vettä on tarjottava lumentuloon saakka. Tilavan ruokinta-automaatin avulla fasaanien hoitaminen talven yli on hyvin vaivatonta.

Huomioithan, että fasaanien kasvattajan on tehtävä kunnan maaseutuviranomaiselle pitopaikkailmoitus!      Tulosta lomake

Palautetta tai kysymyksiä artikkelista? Kirjoita kommentti tai ota yhteyttä yhteydenottolomakkeella.

Lue myös: Fasaani Suomessa sisältää lisätietoa fasaanista ja mm. sen istuttamisesta. Pystykorva fasaanijahdissa kertoo fasaanin käyttämisessä koiran koulutukseen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti